KAKAO Criollo BIO (w syropie YACON) - CEREMONIALNE (kawałki 150g), słodkie! Powiększ do pełnego rozmiaru

KAKAO Criollo BIO (w syropie YACON) - CEREMONIALNE (kawałki 150g), słodkie!

Naturalne, niepoddane żadnej modyfikacji, obróbce chemicznej, termicznej itp, surowe ziarno kakaowca. 
Jest to szlachetna odmiana regionalna o nazwie Criollo. Ziarna są bogate w masło kakaowe, dlatego wyróżniają się intensywnym, głębokim aromatem i brakiem gorzkiego smaku. Ziarna tej odmiany są rzadkie i stanowią jedynie 3-10% światowej produkcji kakao. 
DOSKONAŁE DO CEREMONII KAKAO!

Więcej szczegółów

Stan: dostępnych 6

23,90 zł

Oryginalne kakao “Criollo”, w kawałkach BIO, słodzone organicznym syropem prebiotycznym z korzenia Yacon (również BIO).

Kakao Criollo to szlachetna odmiana regionalna o nazwie Criollo. Ziarna są bogate w masło kakaowe, dlatego wyróżniają się intensywnym, głębokim aromatem i brakiem gorzkiego smaku. Ziarna tej odmiany są rzadkie i stanowią jedynie 3-10% światowej produkcji kakao. Służą do produkcji luksusowych wyrobów czekoladowych.
DOSKONAŁE DO CEREMONII KAKAO!

-----------------------

Kakao to źródło wielu składników odżywczych. Ziarna kakaowca są również potężnym antyutleniaczem, chroniącym przed wolnymi rodnikami. Antyutleniacze zawarte w kakao, są bardzo stabilne i łatwo przyswajalne przez organizm ludzki.
Wykazano, że ziarna kakao - ale tylko te surowe - mają piętnastokrotnie wyższą zawartość antyoksydantów niż czarne jagody, dwudziestokrotnie wyższą niż czerwone wino i trzydziestokrotnie wyższą niż zielona herbata. Wszystko dlatego, że surowe ziarna kakao nie są ani palone, ani prażone, a jedynie fermentowane i suszone.

Kakao hamuje proces pogarszania się pamięci u osób starszych, jest ono również źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym (m.in. flawanoli i procyjanidyn), które wykazują korzystny wpływ na prawidłową funkcję układu krążenia. Związki te działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, ułatwiają przepływ krwi, neutralizują działanie tzw. złego cholesterolu i zapobiegają powstawaniu blokujących naczynia skrzepów.

Kakao, pomimo zawartości substancji pobudzających, takich jak kofeina i teobromina, łagodzi stres. Działanie relaksacyjne przypisuje się obecności kwasu walerianowego, które ma działanie uspokajające. Poza tym kakao jest skarbnicą magnezu (499 mg/100 g), który wycisza w stresowych sytuacjach i łagodzi depresyjne nastroje.

Kakao jest źródłem tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika zwanego serotoniną, który zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia, stąd często określa się go mianem "czekoladowej ekstazy". Z kolei inny składnik kakao - fenyloetyloamina - zyskał przydomek "czekoladowej amfetaminy", gdyż wysoki poziom tej substancji wywołuje uczucie podekscytowania.

Kakao może zapobiec kamicy nerkowej. Występująca w ziarnach kakaowca teobromina uniemożliwia tworzenie się złogów w nerkach i drogach moczowych - twierdzą uczeni.
Teobromina występująca w kakao jest prawie trzykrotnie skuteczniejsza w leczeniu uporczywego kaszlu niż kodeina, uważana obecnie za najlepszy lek przeciwkaszlowy. 

Napój przyrządzony z nasion kakaowca był uważany za silny afrodyzjak. Swoją miłosną moc zawdzięcza prawdopodobnie teobrominie, która działa podobnie jak kofeina. Zwiększa wydzielanie neuroprzekaźników - serotoniny, adrenaliny i noradrenaliny - a tym samym usuwa zmęczenie i poprawia nastrój.

-----------------------

Korzeń Yacon, zwany również Smallanthus sonchifolius, rośnie oryginalnie w Andach w Południowej Ameryce i przez setki lat był spożywany przez miejscowych mieszkańców ze względu na jego lecznicze i terapeutyczne właściwości.

jYacon est rośliną niskokaloryczną, a cukier w nim zawarty nie podnosi poziomu glukozy we krwi, a to dzięki unikalnemu składowi zawartej w nim fruktozy. Badania wykazały także, że yacon wpływa korzystnie na osoby z nadciśnieniem tętniczym. Rozrzedzając krew, może obniżać ciśnienie o 5–10 proc.
Yacon jest także bogatym źródłem fruktooligosacharydów, które stanowią niezastąpioną pożywkę dla korzystnych bakterii w jelitach. Zresztą to one właśnie nadają roślinie słodki smak. Korzeń Yacon jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego, a w szczególności inuliny, która pomaga poprawić wskaźnik glikemiczny, zwiększyć zdolności antyoksydacyjne i zmniejszyć masę ciała.


-------------------------------------------

Kakao Criollo w kawałkach, w syropie Yacon, w użyciu ceremonialnym

Od tysięcy lat ludzie uważają kakao za świętą roślinę z silnymi właściwościami uzdrawiania. Było ono  używane zarówno ze względu na szeroko rozumiane korzyści zdrowotne, jak i w uroczystych ceremoniach duchowych.

Kakao to potężna roślina uzdrawiająca serce, zwiększająca przepływ krwi o 30-40% (przy dawce ceremonialnej). Zwiększa koncentrację, dzięki czemu medytacja, joga i praca terapeutyczna są łatwiejsze. Ułatwia nawiązywanie kontaktów z innymi ludźmi i w bliskim partnerstwie.
Wspiera rozwój duchowy i pomaga doświadczać odmiennych stanów świadomości. Otwiera serce!

Oto kilka sposobów na skorzystanie z kakao w sposób uroczysty/ceremonialny:
- spożywaj z celebracją, aby pomóc sobie w osobistej praktyce, takiej jak medytacja, joga, kirtan czy taniec;
- dodaj ekstra dawkę miłości do spotkań towarzyskich, medytacyjnych, rytualnych - jako przekąskę kakaową.

Ziarna Criollo stosowane przez Majów są starożytną medycyną roślinną. Aktywują czakrę serca, pogłębiają świadomość i są mądrym nauczycielem. Mówi się nawet, że starożytni Majowie naładowali kakao Duchem, pozwalając na większe połączenie z kosmosem podczas ceremonii i medytacji. To połączenie ma ułatwić Duch Kakao lub Cacao Deva. 



Propozycja spożycia: wspaniała przekąska (zdrowa i czysta). Zdrowa słodycz dla dzieci!
Doskonale nadaje się również jako uzupełnienie ceremonii, spotkań medytacyjnych, celebracji.

Składniki: 70% Bio kakao (Theobroma cacaocriollo) ziarna rozdrobnione, 30% Bio syrop z korzenia yacon.


KAKAO i YACON Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.
Kraj pochodzenia:
 Peru
Waga: 150g (kawałki)

Produkty powiązane

Artykuły / Warsztaty / Kursy

Warsztaty Tworzenia Osobistego Bębna Szamańskiego

Warsztaty Tworzenia Osobistego Bębna Szamańskiego

2017-12-04

Tworzenie bębna jest pracą ze swoją kreatywną energią, dostrajaniem intencji z otwieraniem się na inspirację. Podczas warsztatu uczestnicy będą od podstaw konstruować swoje instrumenty, klarować intencje jakie w nie wplatają, zdobić, a następnie wspólnie spotkamy się w ceremonialnej przestrzeni, by odbyć podróż przy bębnie szamańskim i nawiązać głębszą łączność ze swym instrumentem.

Czytaj więcej
Warsztaty Energia Zaklęta w Kamieniu

Warsztaty Energia Zaklęta w Kamieniu

2017-10-29

Warsztaty przybliżą właściwości kryształów i minerałów, a także nauczą pracy z ich energią. Nauczymy się tworzyć mandalę uzdrawiającą z minerałów, poznawać właściwości kamieni poprzez intuicyjne wglądy oraz tworzyć z nich narzędzia do pracy energetycznej, duchowej lub przeznaczone na amulety i talizmany.

Czytaj więcej
KURS Kosmologia i Tradycyjny Kalendarz Majów

KURS Kosmologia i Tradycyjny Kalendarz Majów

2017-07-15

Dwudniowy, intensywny i specjalistyczny kurs posługiwania się oryginalnym, starożytnym kalendarzem majańskim w życiu codziennym i w analizie osobowości. Podczas kursu dowiecie się więcej na temat kultury i tradycji Majów. Nauczycie się posługiwać Kalendarzem Chol'Qij (Tzolkin) oraz wykorzystywać jego moc i mądrość w codziennym życiu. Poznacie starożytną wiedzę przekazywaną ustnie od niepamiętnych czasów. Wiedza przekazywana na warsztatach poch

Czytaj więcej