Olej KOKOSOWY, zimnotłoczony EXTRA VIRGIN (900 ml) Powiększ do pełnego rozmiaru

Olej KOKOSOWY, zimnotłoczony EXTRA VIRGIN (900 ml)

Olej KOKOSOWY EXTRA VIRGIN (900ml) tłoczony na zimnoNierafinowany i nieoczyszczony.

Więcej szczegółów

Stan: dostępnych 15

33,06 zł

Obniżka!

-15%

38,90 zł

Olej KOKOSOWY EXTRA VIRGIN, tłoczony na zimnoNierafinowany i nieoczyszczony.

Olej kokosowy pozyskiwany jest z wysuszonego miąższu orzecha kokosowego. W temperaturze do 25 stopni C, przybiera postać stałą o białym kolorze, stąd nazywany jest czasem masłem kokosowym. W ciepłym otoczeniu, olej staje się płynny, przeźroczysty lub delikatnie żółty.

W jego skład wchodzą głównie nasycone kwasy tłuszczowe, których zawartość wynosi blisko 90% oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (jednonienasycone – około 6,5%, wielonienasycone – około 1,5%), a także witaminy (E, B, C), minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk) oraz aminokwasy.

Olej kokosowy to prawdziwa studnia bogactwa kwasów tłuszczowych: Laurin, Capron,Caprin, Capryl, Myristin, Palmitin, Stearin, Linol. Zawiera około 50% kwasu laurynowego (Laurin), który w podobnych proporcjach znajduje się w mleku matki - chroni przed infekcjami oraz wzmacnia system odpornościowy.
Stanowi łatwo przyswajalne źródło energii. Zapobiega odkładaniu się tłuszczu, pobudza przemianę materii i wspomaga odchudzanie. Wpływa pozytywnie na trawienie, nie obciążając przy tym wątroby, trzustki ani woreczka żółciowego.

Kuracja olejem kokosowym może pomóc w chorobie Alzheimera, Parkinsona, Huntingtona, stwardnieniu rozsianym, w stwardnieniu zanikowym bocznym, lekoopornej padaczce, w cukrzycy typu I i II.

DO CIAŁA, TWARZY, DO WŁOSÓW i DO MASAŻU
Właściwości oleju kokosowego, są nieocenione w przemyśle kosmetycznym. Olej kokosowy zimnotłoczony posiada właściwości nawilżające, dzięki czemu może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.
Wspomaga gojenie się niewielkich ran, hamuje pojawianie się plam na skórze, działa łagodząco przy chorobach skóry (egzemy), nawilża i wygładza skórę, a co najważniejsze spowalnia procesy starzenia się skóry i opóźnia powstawanie zmarszczek.
Zapobiega obwisłej skórze oraz plamkom na ciele. Sprzyja zdrowemu i promiennemu wyglądowi skóry. Dostarcza ochrony przed szkodliwymi skutkami ultrafioletowego promieniowania słonecznego. 

Jako jedyny olej, chroni włosy przed utratą protein. Dzięki swoim niepowtarzalnym właściwościom, jest w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, dzięki czemu włosy stają się miękkie, lśniące i co najważniejsze mocne.
Regularnie stosowany na skórę głowy wzmacnia cebulki i zapobiega wypadaniu włosów. Zwiększa ukrwienie skóry i skutecznie pomaga w walce z łupieżem. Można stosować go, jako maseczkę na całą długość włosów (a także skórę) przed ich myciem lub nałożyć na same końcówki, aby zapobiec ich rozdwajaniu.
Aby odżywić włosy olejem należy go wmasować na mokre włosy, nałożyć na nie foliowy czepek i owinąć głowę ręcznikiem. W zależności od zapotrzebowań pozostawić olej na włosach na godzinę lub całą noc, a następnie dokładnie umyć włosy.
Olej można używać również bez spłukiwania. Należy jednak uważać z dozowaną ilością, aby nie obciążyć i nie przetłuścić włosów. Odrobina oleju, roztartego palcami i nałożonego na końcówki włosów jest doskonałą pielęgnacją.

Można stosować jako balsam do ciałaJest idealny do cery suchej i łuszczącej się, swędzącej. Najlepsze rezultaty można uzyskać wcierając olej w jeszcze wilgotna skórę, tuż po kąpieli.
Używany do masażu wspomaga naturalną, równowagę skóry. Zmiękcza skórę zapobiegając jej przesuszeniu oraz łuszczeniu się. 
Polecany jest zwłaszcza do bardzo suchej i pękającej skóry, przeznaczony również dla skóry dojrzałej, uszkodzonej przez słońce, a także przy neurodermitis. Olej kokosowy ma działanie "chłodzące" i uspokajające. Masaż z użyciem oleju kokosowego jest niezapomnianym przeżyciem.

W przypadku bardzo delikatnej i przesuszonej cery olej jest używany jako preparat do demakijażu oczu i twarzy.
Olej można również delikatnie wcierać w skórę twarzy w celu lepszego nawilżenia i nadania jej blasku.

Właściwości oleju kokosowego:
- zabija wirusy powodujące grypę, opryszczkę, odrę, wirusy zapalenia wątroby typu C, SARS, AIDS i inne choroby
- zabija bakterie powodujące wrzody, infekcje gardła, infekcje dróg moczowych, choroby dziąseł i wgłębienia, zapalenie płuc, rzeżączkę i inne choroby
- zabija grzyby i drożdże, które powodują kandydozy, grzybice: stóp, pieluszkowe i inne infekcje
- zapobiega paradontozie i próchnicy
- zwiększa energię i wytrzymałość
- poprawia trawienie i wchłanianie innych składników odżywczych, w tym witamin, minerałów i aminokwasów
- zmniejsza objawy związane z zapaleniem trzustki i łagodzić problemy z woreczkiem żółciowym
- pomaga złagodzić objawy i zmniejszyć ryzyko zdrowotne związane z cukrzycą
- chroni przed osteoporozą
- łagodzi objawy związane z chorobą Crohna, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego oraz wrzodów żołądka
- łagodzi ból i podrażnienia spowodowane przez hemoroidy
- wzmacnia system odpornościowy
- naprawia tkanki
- pomaga chronić organizm przed rakiem piersi, jelita grubego i innymi nowotworami
- nie tworzy szkodliwych produktów ubocznych w czasie podgrzewania jak inne oleje
- pomaga usunąć syndrom chronicznego zmęczenia
- zmniejsza ryzyko chorób serca - poprawia cholesterol
- rozpuszcza kamienie nerkowe
- wspomaga funkcje tarczycy
- wspomaga utratę nadwagi poprzez zwiększenie tempa metabolizmu
- posiada mniej kalorii niż inne tłuszcze
- zmniejsza objawy związane z łuszczycą, wypryskami, zapaleniem skóry
- zmiękcza skórę i pomaga złagodzić suchość, łuszczenie się
- zapobiega zmarszczkom, zwiotczeniu skóry i plamom starczym
- zapobiega szkodliwemu działaniu promieni ultrafioletowych ze słońca
 -pomaga zwalczyć łupież.

 

Stosowanie
Olej kokosowy zimnotłoczony, sprawdza się od smażenia potraw egzotycznych, a w szczególności kuchni chińskiej lub indyjskiej (idealny zamiennik oleju słonecznikowego czy oliwy z oliwek). Jego niepowtarzalny aromat przenosi się na przyrządzane przez nas potrawy.
Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się i nie jełczeje.
Ze względu na swoją stałą postać, olej kokosowy nadaje się także do smarowania pieczywa lub krakersów, może również z powodzeniem zastąpić masło lub margarynę w pieczeniu.

Olej kokosowy zimnotłoczony, można stosować również jako balsam do włosów (nałożyć równomiernie na całą długość włosów i skórę głowy, pozostawić na ok 1godzinę, następnie dokładnie spłukać i umyć) oraz twarzy i ciała.


Tłoczony na zimno - EXTRA VIRGIN.
Opakowanie: 900 ml (800g)
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Olej w temperaturze powyżej 25'C przyjmuje postać płynną. 

Produkty powiązane

Artykuły / Warsztaty / Kursy

Warsztaty Tworzenia Osobistego Bębna Szamańskiego

Warsztaty Tworzenia Osobistego Bębna Szamańskiego

2017-12-04

Tworzenie bębna jest pracą ze swoją kreatywną energią, dostrajaniem intencji z otwieraniem się na inspirację. Podczas warsztatu uczestnicy będą od podstaw konstruować swoje instrumenty, klarować intencje jakie w nie wplatają, zdobić, a następnie wspólnie spotkamy się w ceremonialnej przestrzeni, by odbyć podróż przy bębnie szamańskim i nawiązać głębszą łączność ze swym instrumentem.

Czytaj więcej
Warsztaty Energia Zaklęta w Kamieniu

Warsztaty Energia Zaklęta w Kamieniu

2017-10-29

Warsztaty przybliżą właściwości kryształów i minerałów, a także nauczą pracy z ich energią. Nauczymy się tworzyć mandalę uzdrawiającą z minerałów, poznawać właściwości kamieni poprzez intuicyjne wglądy oraz tworzyć z nich narzędzia do pracy energetycznej, duchowej lub przeznaczone na amulety i talizmany.

Czytaj więcej
KURS Kosmologia i Tradycyjny Kalendarz Majów

KURS Kosmologia i Tradycyjny Kalendarz Majów

2017-07-15

Dwudniowy, intensywny i specjalistyczny kurs posługiwania się oryginalnym, starożytnym kalendarzem majańskim w życiu codziennym i w analizie osobowości. Podczas kursu dowiecie się więcej na temat kultury i tradycji Majów. Nauczycie się posługiwać Kalendarzem Chol'Qij (Tzolkin) oraz wykorzystywać jego moc i mądrość w codziennym życiu. Poznacie starożytną wiedzę przekazywaną ustnie od niepamiętnych czasów. Wiedza przekazywana na warsztatach poch

Czytaj więcej