KURS Świadomego Żywienia w/g Medycyny Chińskiej

Kursy, 2014-05-13.
KURS Świadomego Żywienia w/g Medycyny Chińskiej

Właściwe żywienie jest KLUCZOWYM elementem, pozwalającym utrzymać organizm w zdrowiu, dobrym samopoczuciu i witalności. JEST RÓWNIEŻ PODSTAW KAŻDEJ TERAPII, KAŻDEGO UZDRAWIANIA (oraz samo w sobie może stać się terapią). To, co zjadamy, ma bezpośredni wpływ na nas, dlatego wiedza o tym powinna być naszą podstawową umiejętnością.
Niestety, obecnie "biznes" medyczny i spożywczy lobbuje politykę, ekonomię, organy decyzyjne do tego stopnia, że zostaliśmy sprowadzeni do roli bezmyślnych konsumentów-klientów przemysłu spożywczego i karteli farmaceutycznych. Staliśmy się chorzy, głównie z powodu jedzenia i nadużywania leków chemicznych.

Kurs, na który zapraszam jest formą radykalnego otwarcia oczu na obecną sytuację. Dowiesz się na nim, które produkty żywnościowe są głęboko szkodliwe, które ograbiają cię z energii i skracają życie. Poznasz też rozwiązania służące wydobyciu ciebie i twoich bliskich z niekończącej się historii chorób, słabości, dyskomfortu.
Alternatywą dla "szkodliwego" żywienia jest m.in. Medycyna Chińska, ze swoją wspaniałą Dietetyką.
Ten system żywieniowo-filozoficzny jest tak kompletny i głęboki, że konsekwentnie stosowany, pozwala na radykalną poprawę naszego zdrowia. Używany zaś jako profilaktyka - zwiększa żywotność, witalność i poprawia jakość życia.
Dla ludzi Wschodu dieta stanowi część ich filozofii życia, odzwierciedla więc naturalne prawa obowiązujące we wszechświecie. Założenia chińskiego sposobu odżywiania opierają się głównie na energetycznym potencjaletego, co spożywamy. Swoją prostotą przeciwstawiają się zachodniemu, intelektualnemu podejściu do tematu, które skupia się m.in. na wyliczaniu mikroelementów, kalorii, witamin itp.

Dietetyka chińska zwraca szczególną uwagę na zrozumienie naturalnych cykli i potrzeb organizmu, odpowiednie dopasowanie pokarmu do indywidualnych potrzeb, co gwarantuje dobre samopoczucie i zdrowe, pełne energii funkcjonowanie do późnych lat życia. 
Jest to system holistyczny, zajmujący się zaburzeniami ciała tak samo, jak zaburzeniami umysłu, emocji, a nawet ducha. Jedzeniem i ziołami oraz odpowiednią "higieną" życia, leczy się zarówno przeziębienie, jak i depresję, a nawet do pewnego stopnia transformuje osobowość.


Na zajęciach poznacie podstawowe zasady zdrowego, energetycznego żywienia i sposoby na wyeliminowanie szkodliwych dla organizmu produktów ze swojej diety. Poza tym - uzyskacie wiele ciekawych informacji z zakresu filozofii i medycyny chińskiej oraz gotowe przepisy do wykorzystania na co dzień. 
Ukończenie wyższych stopni (II-IV) umożliwi praktyczne użycie pokarmu do leczenia dolegliwości i uzdrawiania na różnych poziomach. ​

W trakcie każdego ze spotkań będziemy przyrządzać posiłki, ćwicząc od razu sposób gotowania dopasowany do naszych potrzeb, dolegliwości, czy danej pory roku.

------------------------------------------

Temat dietetyki chińskiej jest bardzo głęboki i jego zrozumienie wymaga czasu i praktyki, dlatego też jego nauka została podzielona na IV stopnie. Kursy I-IV stopnia stanowią całość i udostępniają bardzo bogatą wiedzę, zarówno z zakresu dietetyki i medycyny chińskiej, jak i ogólnych zasad zdrowego żywienia i świadomości konsumenta.
Uczestnictwo w kursie II i IV stopnia jest możliwe tylko dla tych osób, które ukończyły wcześniejsze stopnie.


Szkolenia zakończone są wystawieniem certyfikatu ukończenia:
- KURSU I stopnia "Pokarm To Energia i Informacja"
- KURSU II stopnia "Leczenie Poprzez Jedzenie"
- KURSU III stopnia "Diagnoza i Praktyka Leczenia Pokarmem"
- KURSU IV stopnia: "Kunszt Uzdrawiania Pokarmem - poziom zaawansowany"

Każdy z uczestników otrzyma skrypt z podstawowymi informacjami na omawiane tematy.

_______________________________________________________

Prowadząca: Indi Paletko
Zajmuje się samorozwojem poprzez pracę z ciałem, energią, umysłem i duchem ponad 30 lat. Uzyskała specjalizację w uzdrawianiu poprzez zastosowanie świadomego żywienia oraz pełnego przepływu energii, opierając się w dużej mierze na Medycynie i Filozofii Chińskiej oraz naturalnych terapiach starych tradycji i dawnych kultur. 

W pracy z ludźmi stosuje wiele technik i terapii, dobierając je odpowiednio do danej sytuacji. Traktuje człowieka holistycznie, rozumiejąc, że stanowi całość jako Ciało-Energia-Umysł-Duch.
_______________________________________________________

AKTUALNE TERMINY:
https://www.maloka.pl/kurs-swiadomego-zywienia-w-g-medycy

STOPIEŃ I: "Pokarm To Energia i Informacja"

TEMATYKA ZAJĘĆ:
 - uniwersalne zasady zdrowego żywienia i kształtowanie postawy świadomego konsumenta;

 - zestawienie produktów szczególnie szkodliwych dla zdrowia;
 - podstawowe terminy i filozofia medycyny i Dietetyki Chińskiej (Yin-Yang, Pięć Przemian itp);
 - podział produktów na ogrzewające, ochładzające, neutralne itp;
 - smaki "informacyjne" i ich ogólny wpływ na organizm;
 - zegar biologiczny i higiena życia (naturalne funkcjonowanie organizmu w ciągu doby);
 - określenie rodzajów energetyki ludzi (różne typy budowy i poziomu energii);
 - kalendarz energetyczny i ogólne zasady energetyczne w określonych porach roku;
 - jak odżywiać się w danej porze roku;
 - proste kuracje oczyszczające (na wiosnę i jesień);
 - organy szczególnie aktywne w określonych porach roku;
 - śluz i nadmiar wilgoci jako najczęstsza przyczyna chorób i zaburzeń (podstawy);
 - zasady gotowania wg Pięciu Przemian.

W trakcie kursu przyrządzamy potrawy, które spożywamy w czasie przerw. 
Wszystkie produkty oraz akcesoria do gotowania są dostępne na miejscu.
______________________________________

STOPIEŃ II: "Leczenie Poprzez Jedzenie"

TEMATYKA ZAJĘĆ:
 - przypomnienie/omówienie podstawowej wiedzy z zakresu I stopnia (+ informacje dotyczące praktyki własnej);
 - podstawowe funkcje organów;
 - przyczyny chorób (czynniki zewnętrze i wewnętrzne);
 - dolegliwości i ich leczenie dietą i zaleceniami dodatkowymi (z perspektywy medycyny chińskiej);
 - DODATKOWO: leczenie przeziębień w/g medycyny chińskiej (dieta i zalecenia dodatkowe);
 - DODATKOWO: leczenie zaburzeń kobiecych w/g medycyny chińskiej (dieta i zalecenia dodatkowe);
 - śluz i nadmiar wilgoci jako najczęstsza przyczyna chorób i zaburzeń (przypomnienie + dodatkowe informacje);
 - wpływ emocji na stan zdrowia.

W trakcie kursu przyrządzamy potrawy, które spożywamy w czasie przerw. 
Wszystkie produkty oraz akcesoria do gotowania są dostępne na miejscu.
______________________________________

STOPIEŃ III: "Diagnoza i Praktyka Leczenia Pokarmem"

TEMATYKA ZAJĘĆ:

 - przypomnienie/omówienie podstawowej wiedzy z zakresu I i II stopnia (+ informacje dotyczące praktyki);
 - DIAGNOZOWANIE - czyli jak rozpoznawać dolegliwości i zaburzenia organizmu, stosując podstawową diagnozę w/g zasad Medycyny Chińskiej;
 - diagnoza z języka (podstawy);
 - opis i zastosowanie smaków TERAPEUTYCZNYCH;
 - leczenie wybranych chorób (moduł dopasowany do potrzeb uczestników);
 - PRAKTYKA: diagnozujemy wszystkich uczestników i dobieramy leczenie żywieniem;
 - odżywianie wegetarian;
 - podstawy suplementacji (czyli co warto wiedzieć o witaminach i mikroelementach);
 - jak budować/utrzymać odporność.

W trakcie kursu przyrządzamy potrawy, które spożywamy w czasie przerw. 
Wszystkie produkty oraz akcesoria do gotowania są dostępne na miejscu.
______________________________________

STOPIEŃ IV: "Kunszt Uzdrawiania Pokarmem - poziom zaawansowany""

TEMATYKA ZAJĘĆ:

 - przypomnienie/omówienie podstawowej wiedzy z zakresu I i III stopnia
 - DIAGNOZOWANIE ZAAWANSOWANE (czytanie z twarzy i inne formy diagnozy szczegółowej);
 - diagnoza z języka (praktyka i uzupełnienie wiedzy);
 - leczenie wybranych chorób (moduł dopasowany do potrzeb uczestników - cd);
 - PRAKTYKA: diagnozujemy wszystkich uczestników i dobieramy leczenie żywieniem;
 - kuracje specjalistyczne (odkwaszanie, leczenie Candida, przeciwpasożytnicze);
 - leczenie układu nerwowego - podstawy (SM, borelioza, ADHD, choroba afektywna dwubiegunowa, depresje, choroby neurodergadacyjne);
 - zaawansowana suplementacja;
 - leczenie nowotworów - podstawy;
 - inne tematy zaawansowane (dopasowane do potrzeb uczestników).


Ze względu na poziom zaawansowania i ogrom wiedzy - pomijamy na tym stopniu gotowanie własne (w czasie przerwy obiadowej dostępny będzie catering).


Miejsce: MALOKA Staniątki: Niepołomice, Staniątki 58
www.maloka.pl
www.facebook.com/MalokaStaniatki



Inwestycja*: 

KURS I stopnia: 530 zł
KURS II stopnia: 530 zł
KURS III stopnia: 530 zł
 
KURS IV stopnia: 500 zł 

Kontakt i rezerwacja miejsc:
e-mail: maloka.szkolenia@gmail.com
tel. 577 658 888


Rezerwacja na warsztaty nastąpi tylko po wpłacie zadatku. 

UWAGA! Ze względu na ograniczoną ilość miejsc, zadatek jest bezzwrotny. 
Zwrot zadatku nastąpi tylko wówczas, gdy kurs zostanie odwołany z winy organizatora (ze względów technicznych, bądź z powodu za małej ilości rezerwacji) - wpłacona kwota zadatku zostanie wówczas zwrócona w całości.

Wysokość zadatku: 
130,00 zł
Nr konta podany zostanie po przesłaniu zgłoszenia mailem: maloka.szkolenia@gmail.com 
Prześlij e-mail ze swoimi danymi (imię i nazwisko) i numerem telefonu kontaktowego.



* Podane opłaty to kwoty NETTO. Dla osób, które chciałyby otrzymać fakturę - należy zgłosić ten fakt W DNIU ZAPISÓW (i nie później niż 7 dni PRZED terminem kursu, aby była możliwość wystawienia faktury płatnej przelewem PRZED warsztatem).

Kategorie